Descriere
Fructul Pasiunii pudră premium
Mod de administrare: amestecați 1/2 - 1 linguriță de pudră din fructul pasiunii în lichide sau alte feluri de mâncare. Doză recomandată o dată pe zi.
Mod de întrebuințare: se adăugă in smoothie-uri, supe, nectare sau în diferite preparate culinare crude.
Valori nutriționale / 100 grame:
Calorii 97 | Calorii din grăsimi 6 | ||
% Valori zilnice | |||
Total grăsimi 1g | 1% | ||
Grăsimi saturate 0g | 0% | ||
Colesterol 0mg | 0% | ||
Sodiu 28mg | 1% | ||
Total carbohidrați 23mg | 8% | ||
Fibre dietetice 10g | 42% | ||
Zaharuri 11% | |||
Proteine 2g | |||
Vitamina A 25%
|
Vitamina C 50%
|
Țara de origine: Brazilia
Gramaj: 60 grame
Ambalaj: pungă cu fermoar
Floarea si fructul pasiunii
![]() |
Familia: |
DENUMIRI COMUNE
Limba engleza: Wild passionflower, maypop, apricot vine, old field apricot, Holy-Trinity flower, mayapple, molly-pop, passion vine, pop-apple, granadilla, maycock, maracoc, maracock, white sarsaparilla.
Limba romana: pasiflora, floarea pasiunii, fructul pasiunii, maracuja.
Varietatea cu flori purpurii mai este cunoscuta si ca granadilla purpurie, rosie sau neagra, iar in Hawaii ca lilikoi, in Tailanda ca linmangkon.
Varietatea galbena este cunoscuta larg ca fructul galben/auriu al pasiunii, lilikoi galben in Hawaii si parcha amarilla in Venezuela.
DISTRIBUTIE SI HABITAT
Fructul purpuriu al pasiunii este originar din sudul Braziliei, Paraguai si nordul Argentinei. Este o planta cultivata cu mare valoare de export. Forma galbena este de origine necunoscuta, banuindu-se ca ar proveni din regiunea amazoniana a Braziliei si ca ar fi un hibrid intre P. edulis si P. ligularis. Studiile citologice, insa, nu sustin ipoteza hibridului.
Lianele de fructul pasiunii cresc si salbatic, dar si cultivate in mutle regiuni ale Lumii Vechi, intre care podisurile din Java, Sumatra, Malaiezia, Samoa de vest, I-lele Norfolk, Cook si Solomon, Guam, Filipine, Coasta de Fildes, Zimbabwe si Taiwan. Fructul rosu al pasiunii creste optimal intr-un climat subtropical, iar cel galben prefera climatul tropical cu zile si nopti calde tot timpul anului. Precipitatiile anuale optime trebuie sa atinga cel putin 900 mm. Fructul pasiunii tolereaza o mare varietate de tipuri de sol si creste optimal pe soluri nisipos-lutoase bine drenate cu un pH de 6.5 - 7.5. El este moderat intolerant al umbrei si necesita alti arbori, tufisuri sau garduri ca suport de crestere.
ISTORIC
Fructul pasiunii este cunoscut pentru aroma sa exotica distinctiva si pentru proprietatile sale nutritive si medicinale. Numele de "floarea si fructul pasiunii" suna "pasionat", dar nu au nimic comun cu iubirea pasionata. De fapt, numele sunt legate de suferintele (Pasiunile) lui Iisus pe cruce si, de aceea, floarea mai este cunoascuta si ca "floarea lui Iisus". Numele de "fructul pasiunii2 nu este derivat de la vreo proprietate afrodisiaca, ci a fost dat de misionarii spaniolo catolici care au vazut in aceasta floare un simbol al suferintelor lui Iisus, "Passus" insemnand "suferinta" si "Flos" "floare".
Jacomo Bosciom, un calugar care a scris despre Chinurile lui Christos, a avut acces la desene ale passiflorei din Mexic, vazand in aceasta floare cateva simboluri ale rastignirii pe cruce a lui Christos, cum ar fi filamentele radiale in forma de coroana, cele 10 petale si sepale reprezentandu-i pe Apostoli (fara Petru si Iuda), cele trei stigmate sunt cele trei cuie, iar cele 5 antere simbolizeaza cele cinci rani ale lui Iisus.
Floarea pasiunii prezinta miscari circadiene ritmice. La anteza, floarea are pozitie dreapta si ea incepe sa se curbeze cu trecerea timpului. Dupa tipul de curbaturi, exista mai multe tipuri de flori ale pasiunii:
a) Complet curbate ( tip CC)
b) Partial curbate ( tip PC)
c) Fara curbatura (WC)
Toate cele 3 tipuri de flori se pot gasi pe aceeasi planta, desi tipul CC este cel mai frecvent, iar WC sunt relativ rare. Florile sunt mari, atractive, viu colorate si parfumate, producand nectar bogat. Unele specii au flori cu miresme placute si dulci, cu nuante delicat fructate si usor asemanatoare heliotropului. Alte specii nu au flori odorante si putine au mirosuri neplacute.

VALOARE NUTRITIVA
Fructele pasiunii contin acizi si zaharuri, alti nutrienti si o serie de compusi fitochimici nenutritivi, care fac din ele un adaus gustos si sanatos in diverslel regimuri alimentare. Exista trei categorii principale de compusi chimici activi in fructul pasiunii: alcaloizi, glicozide si flavonoide. El contine valori ridicate de acid citric si malic, fiind un aliment cu valoare acida inalta (pH~ 3.2). El contine, de asemenea, circa 14.45 g zahar/100g din partea comestibila, inclusiv fructoza, glucoza etc. Acizii si zaharurile dau fructului gustul caracteristic si servesc ca si conservanti naturali ai sai. Maracuja este o sursa bogata de vitamina C, vitamina A si potasiu, ca si fitochimice nenutritive ca polifenolii si carotenoizii antioxidanti si anticancerigeni (13 carotenoizi identificati, intre care zeta-, beta- si alpha-caroten, b-cryptoxanthin lycopen).
Maracuja are un gust si un miros intens, tropical exotic. Componentul odorant Oxane (marca inregistrata a Firmenich) este obtinut din fructe galbene si este folosit pentru a reconstrui aromele de maracuja si grepfruit in compozitiile parfumurilor citrice si fructate.
• Maracuja contine numeroase seminte negre si colturoase, inconjurate individual de sacule portocalii ce contin sucul, partea comestibila a fructului, care fie se consuma proaspat, fie este folosit la producerea industriala a sucului.
• Fructul este adesea folosit si la salate de fructe, serbeturi, inghetate, gemuri, bauturi racoritoare si concentrate de fructe. Varietatea galbena serveste la producerea sucului, cea rosie este mai adesea vanduta pe piata ca fruct proaspat.
• In Brazilia, majoritatea maracujelor din supermarketuri sunt galbene. Fructul a fost folosit de triburile braziliene ca tonic cardiac, iar ca bautura denumita maracuja grande este inca utilizat ca remediu importiva astmului, a tusei magaresti, a bronsitelor etc.
• Medicina traditionala Sud-Americana si, mai ales, peruviana, sucul este folosit ca diuretic moderat in tratarea infectiilor urinare. In Madeira, sucul este folosit ca digestiv stimulant si in tratamentul cancerelor gastrice.
Autor: Dr. Chandra Shekhar Gupta (cshekhar)
Detalii produs
Produse similare









