Descriere
Denumiri populare: Luminita noptii, Luminita de seara, Luminita de noapte, Primula de seara
In farmacii gasim uleiul extras din semintele acestei plante sub forma de capsule cu denumirea Evening Primrose sau Enotera.
Planta apartine genului Oenothera, care cuprinde aproximativ 125 de specii dintre care Oenothera biensis, Oenothera caespitosa, Oenothera deltoides. Cercetari recente au aratat ca mai multe specii de Oenothera au un continut ridicat de acid gama-linolenic dar principala specie care se cultiva este Oenothera biennis.
Raspandita in America de Nord si Canada a fost adusa in Europa de mai bine de doua sute de ani.
Azi se cultiva in Anglia si in alte tari europene, pentru seminte din care, prin presare la rece, se obtine un ulei cu o compozitie deosebit de valoroasa, cu multiple calitati.
Luminita Noptii este o planta bienala, cu flori galbene, albe, roz, mai rar rosii, de 2,5-5 cm diametru, sunt solitare, cu patru petale, care infloresc din iunie pana octombrie, numai la lasarea serii.
Sunt in general hermafrodite si infloresc ca un spic din mai pana in iulie.
Cu cat este mai intuneric afara, cu atat floarea iese mai mult in evidenta, stralucind mai puternic. Dimineata, florile se ofilesc, urmand ca la apus sa infloreasca alte serii de flori.
Sunt dotate cu un "ghid de nectar" luminos, invizibil la lumina zilei, dar vizibil la lumina ultravioleta care ajuta polenizatorii sa o gaseasca.
Una din caracteristicile florilor este stigmatul cu patru ramificatii in forma de X. Polenizarea o face Lepidoptera (molia) si albina. Fructul este o capsula tetraloculara de 2-4 cm lungime si 4-6 mm grosime, care contine numeroase seminte. Semintele se coc la sfarsitul verii sau toamna.
Radacinile tinere pot fi consumate ca leguma (are gust piperat), iar lastarii pot fi folositi la salata. Toata planta poate fi folosita la prepararea unei infuzii cu proprietati astringente si sedative, cu efecte pozitive in astm, afectiuni gastro-intestinale si calmant in tuse convulsiva.
Planta a fost introdusa oficial in Europa in 1614 si s-a raspandit cu rapiditate, fiind denumita "regele leacurilor" tocmai datorita acestor puteri vindecatoare.
Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologice, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de “leacul bun la toate”.
Semintele mature contin 7-10% acid gamma-linolenic, un rar acid gras esential folosit in industria farmaceutica.
Acest ulei ajuta in combaterea sindromului pre-menstrual si este benefic pentru ten.
Uleiul de primula de seara este unul din rarele uleiuri ce contin acidul gamma linoleic, care are proprietatea de a reconstrui membrana celulara.
Bogat in vitamina E, uleiul de primula de seara protejeaza pielea de factorii externi, tonifiaza si reda stralucirea si frumusetea parului si a unghiilor. Uleiul mai contine: potasiu, magneziu si acizi grasi esentiali (acid alfa-linoleic si acid gamma-linolenic).
Secretul terapeutic al uleiului de Luminita Noptii consta in continutul sau important de acid gamma-linolenic (GLA), acid gras nesaturat din familia omega-6, foarte important in asigurarea productiei de eicosanoizi, clasa de substante cu actiune asemanatoare hormonilor, ce include si prostaglandinele si care regleaza o serie de functii somatice.
Uleiul eteric din luminita are efect antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi si impiedica formarea acestora in organism, regenereaza celulele, incetineste procesul de imbatranire, este eficient in: procese inflamatorii, dezechilibre hormonale (sindrom premenstrual, dismenoree, cicluri menstruale dureroase, mastoza fribrochistica, endometrioza, frigiditate, menopauza, hipotiroidie, hipertiroidie), artrita reumatoida, poliartrita reumatoida, guta, ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic (prevenire), eczema, dischinezie biliara, hepatita, ciroza hepatica, steatoza hepatica, boli renale, acnee, cuperoza, psoriazis, neuropatia diabetica, boli autoimune, alcoolism, functii cerebrale, depresii, iritabilitate, anxietate, ADHD (hiperactivitate, deficit de atentie la copii), osteoporoza etc.
ULEIUL DE LUMINITA NOPTII FOLOSIT IN UZ EXTERN
Eczeme, inflamatii cronice ale epidermei - Una din intrebuintarile majore ale uleiului de luminita noptii este tratarea eczemelor. Eczema este o afectiune alergica a pielii care apare atunci cand organismul are dificultati in transformarea grasimilor din alimente in GLA. Se face un masaj usor pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi.
Acnee, cuperoza, psoriazis - Uleiul de luminita de seara mentine elasticitatea si troficitatea pielii, controleaza secretia de sebum de la nivelul epidermei, hidrateaza si previne uscaciunea pielii, regenereaza celulele, stimuleaza microcirculatia, reduce inflamatia, ajuta la pastrarea flexibilitatii si fermitatii pielii. Se ung cu ulei zonele afectate si se maseaza usor pana intra in piele.
Piele uscata, ridata, aspra, flasca si lipsita de tonus si elasticitate - Favorizeaza regenerarea cutanata si mentine elasticitatea si fermitatea pielii redand tineretea epidermei. Uleiul se poate folosi singur sau in combinatie cu ulei de cocos si unt de cacao sau alte uleiuri ce se potrivesc cu pielea dvs.
Antirid si antioxidant - Impiedica imbatranirea precoce a tenului , restructureaza fibrele de colagen. Aplicarea regulata a uleiului de luminita de seara incetineste semnificativ procesul de imbatranire a tesutului cutanat, pielea fiind mai supla, tonifiata si hidratata.
Conturul ochilor - Uleiul este foarte bun pentru pielea sensibila din jurul ochilor, este excelent si sub machiaj si asigura hidratarea, vitalizarea si hranirea eficienta. Se poate utiliza in amestec cu ulei de susan alb si ulei de samburi de caise.
Unghii deteriorate, fragile, casante - Se face o baie de maini in ulei caldut de luminita serii, in care s-a adaugat putin suc de lamaie.
Par fragil, varfuri despicate - Se pun cateva picaturi pe degete, dupa care masam usor parul de la radacina pana la varfuri. Putem incorpora uleiul de luminita de seara in balsamul de par.
ULEIUL DE LUMINITA NOPTII FOLOSIT IN UZ INTERN
Glanda tiroida - GLA contribuie la buna functionare a glandei tiroide (hipertiroidie, hipotiroidie, boala tiroidiana autoimuna), glanda care controleaza functiile multor organe si sisteme din organism si care printre altele este responsabila si de metabolismul calciului.
Ficat - Acidul gamma-linolenic intra in componenta peretilor hepatocitelor, are actiune antioxidanta, de neutralizare a radicalilor liberi, intretine procesele fiziologice normale ale ficatului si vezicii biliare, preintampina acumularea de grasimi in celulele hepatice si ajuta la descompunerea si eliminarea lor (hepatita, ciroza hepatica, dischinezie biliara, steatoza hepatica).
Regleaza insulina - Acest ulei este util bolnavilor de diabet pentru ca previne si trateaza complicatiile acestei boli. Una dintre complicatii este neuropatia diabetica, iar in acest caz uleiul de primula reduce simptomele de parestezie, durere sau arsura asociate afectiunii.
Osteoporoza - Persoanele care au niveluri scazute de acizi grasi esentiali in sange sunt mai susceptibile de a pierde masa osoasa decat cele cu niveluri normale. Intr-un studiu la femei peste 65 de ani, cu osteoporoza, cele care au luat produse naturiste cu GLA (in combinatie cu ulei de peste si calciu) au avut pierdere osoasa mai scazuta si chiar au avut o crestere a densitatii oaselor.
Dezechilibre hormonale - Previne si regleaza dezechilibrele hormonale la barbati si femei. Are efect pozitiv asupra sintezei si actiunii hormonilor sexuali, echilibreaza raportul estrogen/progesteron, regleaza ciclurile menstruale, blocheaza prostaglandinele pro-inflamatoare care produc crampele menstruale, reduce inflamatia si durerea la nivelul sanilor (in mastalgia ciclica), congestiile pelvine, retentia hidrica (edeme), iritabilitatea si depresia. Se pare ca o deficienta de acid gamma-linolenic (GLA) cauzeaza sensibilitate anormala la hormonul prolactina, care conduce la simptomele sindromului premenstrual (SPM). Uleiul de luminita este eficient in: sindrom premenstrual, dismenoree, cicluri menstruale dureroase, endometrioza, mastoza fibrochistica (micsoreaza numarul si marimea fibroamelor si chisturilor uterine), disfunctia organelor sexuale, frigiditate (femei), impotenta (barbati), sterilitate, incetinirea dezvoltarii sexuale (adolescenti). In menopauza calmeaza bufeurile, iritabilitatea, asigura femeilor un confort sporit.
Tratamentul sindromului premenstrual - Scade tensiunea mamara premenstruala precum si simptomele digestive aparute (balonari si dureri abdominale). Un studiu efectuat pe 70 de femei din Marea Britanie a demonstrat ca prin administrarea zilnica a 6 capsule de ulei de Primula in trei prize, 67% dintre ele au scapat total de simptomele neplacute. 22% au inregistrat ameliorari considerabile, in timp ce la 11% nu s-a remarcat nici un efect.
Amelioreaza durerile reumatismale - Cercetatorii de la Universitatea din Glasgow au realizat un studiu privind efectele uleiului de primula in cazul artritei reumatoide. Efectele pozitive au aparut la 2-4 luni de la debutul tratamentului.
Combate bronsita - Uleiul de luminita de seara are efecte bune in caz de bronsita, in special cand se asociaza cu uleiul de cimbru sau fenicul.
Boli cardiovasculare - GLA ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, previne agregarea plachetara si formarea trombilor vasculari, are efect vasodilatator, scade colesterolul si trigliceridele, reduce durerile toracice in angina pectorala. Uleiul din luminita de seara este eficient in ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatia ischemica, angina pectorala, infarct miocardic (prevenire si recuperare).
Amelioreaza starile depressive la alcoolici - Acest efect se obtine prin deblocarea transformarii acidului alfa-linoleic in acid gama-linolenic, (PGE1), transformare inhibata de alcool si generatoare de depresii psihice.
Detalii produs
Ce spun clientii
Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza reviewProduse similare









