Acest articol li se adreseaza acelor cititoare care nu cred in utilitatea cosmeticelor bio. Celor sceptice in ceea ce priveste efectele negative ale cosmeticelor conventionale (non-bio), sau care nu cred ca in lume exista unele cosmetice mai bune decat altele.
Macar deodorantul vostru ar trebui sa fie bio, sau sa nu contina parabeni, aluminiu si alte chimicale, iar o varianta interesanta este deodorantul din piatra de alaun.
De acord, in jurul produselor bio apar tot soiul de analize pseudo-stiintifice, care nu aduc niciun argument documentat cu privire la efectele negative ale unor ingrediente din cosmeticele non-bio. Da, admit, sunt multe speculatii, jumatati de adevar si chiar minciuni transmise cu un scop comercial evident. Stiu din propria experienta cat de greu este sa discerni intre studiu stiintific si studiu speculativ, intre adevar si minciuna, atunci cand te documentezi despre ingredientele cosmetice. De multe ori iti vine sa te lasi pagubas, sa renunti.
Dar despre parabeni si efectele dezastroase ale acestui ingredient in deodorant am gasit informatii cu adevarat solide. Avem in primul rand informatia ca parabenii au fost interzisi in Franta, potrivit unei legi votate de Adunarea Generala (Camera Deputatilor) franceza.Parabenii sunt un conservant provenit din industria petrochimica. Potrivit unui studiu din Statele Unite ale Americii, in tesuturile recoltate din tumorile de cancer la san s-au gasit parabenii prezenti si in deodorantul de la subrat. In 18 din 20 de tesuturi recoltate erau parabeni, intr-o analiza din anul 2004. Si pe langa parabeni, deodorantele normal (non-bio) mai au o problema: aluminiu in compozitie.
Deodorant fara parabeni si fara aluminiu
De aceea spun ca deodorantul este primul produs care ar trebui sa fie bio, sau macar sa nu contina parabeni si aluminiu.
Anti-perspirantele traditionale blocheaza formarea transpiratiei. Particulele de aluminiu blocheaza porii si transpiratia ramane in organism. Aceste anti-perspirante din comert au in compozitie pana la 25% saruri de aluminiu. Daca va uitati pe lista de ingrediente a unui astfel de anti-perspirant din comert, veti vedea ca aluminiul este in top 3 ingrediente, ca pondere.
Si despre ce vorbim? Vorbim despre un produs cosmetic aplicat si pastrat pe piele mai multe ore, intreaga zi. Cu atat mai important sa stim despre efectele negative ale parabenilor si ale aluminiului. Anti-perspirantul se aplica si pe pielea sensibila de la sub-brat, deja afectata de epilare, dispusa la iritatii.
De cand folosesc produse cosmetice bio, am observat ca exista si deodorant din piatra de alaun, in diverse forme si prezentari. Am primit asigurari de la mai multe consumatoare avizate ca este buna, dar parca nu iti vine sa crezi ca o piatra ar putea avea rezultatele desprinse parca dintr-o brosura de marketing bine scrisa. Si ce ma deruteaza este ca am gasit in magazine preturi foarte diferite pentru piatra de alaun, asa ca am tot amanat sa imi cumpar.
Dar ce este piatra de alaun?
Piatra de alaun este un deodorant 100% natural, cu excelente proprietati anti-bacteriene, ce blocheaza crearea bacteriilor responsabile de miros.
Piatra de alaun se obtine taind forme regulate din cristalele de potasiu de alaun. Sub forma de saruri de aluminiu, acest produs se gaseste in stare naturala in pamant.
Fata de aluminiul din deodorante, piatra de alaun este formata din molecule de dimensiuni mai mari, ce nu pot patrunde si bloca porii. Nu contine parfumuri, nu are niciun fel de miros. In compozitia pietrei de alaun nu mai exista niciun alt aditiv sau conservant. Nu pateaza si ofera protectie pentru intreaga zi. Piatra de alaun are o culoare alba, dupa cum puteti vedea in fotografia ce insoteste acest articol.
Deodorantul din piatra de alaun previne aparitia mirosului de transpiratie, nu incearca sa blocheze formarea transpiratiei. Producerea transpiratiei este un proces fiziologic normal, are un rol natural clar, si nu cred ca trebuie blocat in niciun fel.
Modul de aplicare al pietrei de alaun
Piatra de alaun este solubila in apa. Atunci cand piatra este udata, sau cand o aplici pe pielea uda, se formeaza un strat invizibil si subtire, desprins de pe piatra. Stratul acesta se usuca rapid si ramane pe piele.
Mod de aplicare: piatra de alaun trebuie fie umezita putin si apoi aplicata pe piele. fie aplicata direct pe pielea umeda, eventual la iesirea de la dus. Functioneaza apoi ca un roll-on obisnuit. Piatra poate fi umezita cu ajutorul unui servetel sau chiar sub jetul de la chiuveta.
Atunci cand organismul uman transpira, glandele sudoripare produc saruri si apa. Mirosul neplacut apare atunci cand bacteriile din piele intra in contact cu sarurile si apa. Piatra de alaun are excelente proprietati anti-bacteriene, ce blocheaza crearea bacteriilor responsabile de miros. Astfel, corpul continua sa elimine toxine, dar nu miros.
Functioneaza piatra?
Am plecat la drum cu testarea tot cu indoiala. Dar acum sunt foarte placut impresionata de piatra de alaun. Nu ma asteptam sa functioneze atat de bine. Este foarte usor de folosit si isi face efectul de minune. Pana acum nu am primit reclamatii de la cei din jur si nici nu am fost data afara din casa. Este destul de greu sa te obisnuiesti cu absenta mirosului de deodorant. Dar se poate compensa cu un parfum. Hainele nu raman patate ca dupa unele deodorante si nici nu se simte miros de transpiratie. Este recomandata folosirea pietrei si dupa epilat, barbierit si pentru a calma pielea dupa piscaturile de insecte.
In concluzie il folosesc de peste un an si sunt foarte multumita eficienta lui.
Este greu de facut cadou pentru ca e totusi o piatra si pare de necrezut ca functioneaza dar chiar merita testata.
Substanta o cureti usor de pe piele, este suficient sa clatesti cu apa.
Voi ati incercat vreodata deodorantul din piatra de alaun?
sursa: http://jurnalbio.wordpress.com/2013/03/14/piatra-de-alaun-deodorant/