![]() |
Regnul: Vegetal (nedeterminat): Angiospermae (nedeterminat): Eudicotae (nedeterminat): Asteridae Ordinul: Lamiale Familia: Acanthaceae Genul: Andrographis Specia: A. paniculata |
Cel mai probabil locul de origine al Andrographis paniculata se găseşte în sudul Indiei şi Sri Lanka. Se prezintă sub forma unei plante anuale, înaltă de 30-110 cm, cu secţiunea tulpinei pătrată, frunze alungite, lanceolate. Florile sunt mici, albe cu puncte roz-violet pe petale. Fructele sunt capsule lungi de 2 cm şi late de câţiva milimetri şi conţin seminte galben-brune. Se cultivă în scopuri medicinale în mai multe ţări asiatice.
Mai este cunoscută sub denumirea ayurvedica de Kalmegh sau Kalamegha. In India i se mai spune şi Maha-tita (regele amărăciunii), iar în Malaiezia Hempedu Bumi (“fierea pământului”) deoarece este una dintre cele mai amară plante cunoscută. Menţionez şi numele asiatice ale plantei deoarece în magazinele de specialitate s-ar putea să o găsiţi după aceste denumiri şi nu după denumirea latinească.
Această plantă are un istoric bogat în ceea ce priveşte întrebuinţarea sa în scopuri medicinale, ca antiinflamator, antibacterian, antiviral, antitumoral, etc. Un exemplu bine cunoscut este marea epidemie de gripă din 1918, considerată de către specialişti ca fiind mai devastatoare decât ciuma care a lovit Asia şi Europa în secolul al XIV-lea. In 1918 singura ţară în care epidemia a fost controlată şi mare parte dintre bolnavi şi-au revenit miraculos a fost India, unde s-a folosit ca şi remediu Andrographis paniculata.
Din studiile efectuate până în prezent, printre cele mai importante substanţe dintre substanţele active conţinute de această plantă se numără şi andrografolidul. Ca şi acţiune hepatoprotectivă, această substanţă este mai potentă decât silimarina, observându-se o creştere a viabilităţii hepatocitelor şi o scădere a toxicităţii hepatice mai pronunţată atunci când se administrează extract standardizat de Andrographis paniculata. Sunt îndepartate inclusiv efectele toxice hepatice ale paracetamolului, tetraclorurii de carbon (CCl4) şi galactozaminei (Visen, 1993).
Experimentele efctuate de Kapril în 1993 şi de Trivedi şi Rawal în 1998 au arătat că extractul de Andrographis paniculata scade activitatea lipoperoxidativă (generarea de radicali liberi, cancerigeni), având astfel un rol benefic împotriva procesului de apariţie a tumorilor. Singh şi colab. au identificat în 2001 mecanismul prin care extractul hidroalcoolic de Andrographis paniculata realizează îndepărtarea carcinogenilor prin detoxifierea hepatică; este vorba despre reglarea sistemelor antioxidante hepatice şi acţiunea asupra metabolizarii substanţelor toxice la nivel microzomal.
In ultimii ani s-au realizat multiple studii care să evalueze rolul acestei plante în tratarea cancerului de ficat dar şi a altor tipuri de cancere. Administrarea de andrografolit inhibă proliferarea celulelor canceroase blocând ciclul celular al celulelor canceroase la trecerea din faza G0 în G1 prin inducerea proteinei inhibitorii p27 şi prin scăderea expresiei kinazei ciclin-dependente 4 (CDK4). Inducerea blocarii ciclului celular la celulele canceroase se mai produce şi prin modificarea echilibrului redox intracelular de către substanţele active ale extractului de Andrographis paniculata.
O altă cale prin care andrografolidul distruge celulele tumorale este inducerea apoptozei, adicp forţarea celulelei respective să intre într-o stare de autodistrugere. Inducerea apoptozei se realizează în acest caz pe calea caspazelor, prin activarea caspazei-3 şi a caspazei-8.
Un alt efect benefic al andrografolidului este stimularea răspunsului imun prin creşterea numărului de limfocite şi a producţiei de interleukina 2 (Il-2). Mai mult, această substanţă s-a dovedit a stimula productia de TNF-alfa şi a markerilor CD de pe suprafaţa celulelor, rezultând o creştere a efectului citotoxic al limfocitelor împotriva celulelor canceroase.
Un studiu interesant a fost efectuat pe celule canceroase din leucemia acută mieloblastica, rezultatul dovedint o inhibiţie semnificativă a a cestor celule. Acest efect s-a produs prin activarea apoptozei acestor celule rezultând o fragmentare a ADN-ului lor şi o încetare a activităţii mitocondriale. S-a mai constatat o scădere a proteinei Bcl-2 (B-cell lymphoma 2) şi o creştere a Bax (proteina X asociata Bcl-2).
Andrografolidul a dovedit activitate anti-canceroasă şi în cazul melanomului şi a cancerului de colon, inhibând proliferarea celulelor respective şi stimularea răspunsului imun.
In cazul cancerului de prostată, testat pe celule tumorale PC-3 andrografolidul a indus apoptoza pe calea caspazelor.
Doze, administrare şi efecte adverse
Dozele recomandate sunt 400 mg de 3 ori/zi pe cale orala şi pot fi crescute până la 1000 mg de 3 ori pe zi de extract standardizat de Andrographis paniculata care conţine 4-6% andrografolid.
Se poate prepara şi în casă ca şi infuzie din o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite în 250 ml apa fiartă. Se bea înainte de mesele principale. Este recomandat să se înceapă cu doze mai mici datorită gustului foarte amar al preparatului, eventual să se folosească îndulcitori naturali (miere, lemn dulce, etc.).
Atunci când gasiţi preparate standardizate din Andrographis paniculata în magazinele specializate urmaţi dozajul corespunzător înscris pe ambalaj!
Nu s-au observat efecte adverse nici la doze de 1200-2000 mg de 3 ori pe zi (Hancke J. şi colaboratorii).
La doze mai mari poate apare o scădere a presiunii arteriale, disconfort gastric, senzaţii de vomă şi lipsa poftei de mancare (Chang HM and But PPH eds. Pharmacology and applications of Chinese materia medica, Vol. 1,Singapore, World Scientific, 1986, 918-928.).
Contraindicaţiile sunt impuse gravidelor şi mamelor care alăptează.
- functionarea normala a sistemului imunitar
- creste actiunea celulelor imunitare impotriva celor anormale
- reduce actiunea agentilor infectiosi virali hepatici, bacterieni
- reduce severitatea si durata simptomelor de raceala si gripa (durere si uscaciune in gat, dureri de cap, stare generală de rău, stranut, secretii nazale si oculare)
- imbunatateste functia renala in infectii cronice: reduce piuria, hematuria si proteinuria
- imbunatatirea functiilor ficatului
- creste capacitatea antioxidanta si detoxifianta hepatica
- reduce riscul de formare a calculilori biliari, ajuta digestia grasimilor: creste fluxul biliar
- reducerea diviziunii celulare anormale
- creste capacitatea antioxidanta a organismului
- imbunatateste raspunsul organismului la tratamentul chimioterapic
- reducerea inflamatiilor articulatiilor, ale colonului, ale amigdalelor si ale celor uro-genitale
-
Andrographis300 mg
(Andrographis paniculata)(extract standardizat din tulpina, frunza, garantat 10% andrografolide)
-
Andrographis100 mg
(Andrographis paniculata)(tulpina, frunza, floare)
-
Componente bioactive
peste 20 de diterpenoide, cele mai active fiind andrographolidele (diterpenoide lactone), flavonoide, polifenoli, arabinogalactan
Cate 1 capsula de 2 ori/zi la masa sau conform recomandarii consultantului de specialitate. A nu se administra mai mult de 6 luni consecutive.